Hogyan válasszunk mobil grillt?

Végre itt a jó idő és a grillszezon, indulnak a nagy közös sütögetések. De milyen grillt érdemes beszerezni? Faszeneset, gázzal működőt vagy elektromosat? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Cikkünkben most megnézzük, hogy milyen mobil grillek léteznek és mikre érdemes odafigyelnünk, hogy valóban a megfelelőt vásároljuk.

A mobil grillel szabadtéren bármikor mennyei grillételeket készíthetünk.

Aki grillezett már valaha, pontosan tudja, hogy a sült húsok, zöldségek íze, illata össze sem hasonlítható a konyhában készült ételekkel. Szerencsére ahhoz, hogy isteni grill fogásokat készítsünk, ma már nincs szükség arra, hogy legyen egy épített tűzrakóhelyünk, hiszen hordozható grillekkel gyakorlatilag bárhol nekiláthatunk a sütögetésnek. 

Mi az a mobil grill?

A mobil grillsütő lehetővé teszi, hogy akár kis helyeken, például teraszon, vagy bármilyen szabadtéri tevékenységünk során mennyei grill ételeket készítsünk. Magunkkal vihetjük partikra, kempingezésekre, vadászatra, horgászatra vagy ha épp strandolni megyünk. Gyakorlatilag bárhol percek alatt összerakható és már kerülhetnek is fel a rácsra a isteni pácolt húsok, sajtok és zöldségek.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe mobil grill választásakor?

A hordozható grilleket a maximális mobilitás szem előtt tartásával tervezik, hogy ne okozzon problémát például betenni az autóba, vagy a kert egyik végéből a másikba átvinni.

De lássuk, mire ajánlott még odafigyelnünk!

Súly

Mozgatás szempontjából fontos, hogy a hordozható grill minél könnyebb legyen. Ügyelni kell azonban arra is, hogy egy kerti sütés alkalmával komolyabb szél is előfordulhat, ezért a súlyánál azt is vegyük számításba, hogy ne borítsa fel egy könnyed fuvallat.

Álló vagy asztali?

Léteznek olyan változatok, amelyek lábakkal vannak felszerelve, valamint egyszerű asztali változatok is.

Ha például olyan helyre szánjuk, ahol kisgyerekek is játszanak, fogócskáznak, bicikliznek, biztonságosabb lehet egy asztalra helyezett változat, nehogy a grillsütő rájuk boruljon.

Állítható magasság

A mobil grill lényege, hogy más-más helyeken tudjuk használni, ezért ajánlott olyat, vásárolnunk, amelynek állítható a rostélymagassága.

Kerekek

Ahhoz, hogy grillsütőnket egyszerűen és gyorsan a megfelelő helyre vihessük, jó, ha vannak kerekei. Célszerű nagyobb kerekűt választani, mert ezek könnyebb mozgást biztosítanak például fűben.

Grillrács

A grillsütő szíve maga a rács, éppen ezért fontos, hogy a sütőfelület minőségi alapanyagból készüljön. Nem szabad jó minőségű rozsdamentes acélnál vagy öntöttvasból készült sütőfelületnél alább adni.

Fedő és fogantyú

Sosem hátrány, ha a grillsütő a zamatosabb falatok érdekében jól illeszkedő fedővel rendelkezik.

Emellett a könnyű hordozhatóság miatt fontosak a fogantyúk is, amelyek könnyen kézre állnak és nem vezetik a hőt.

És a legfontosabb: milyen tüzelőanyaggal működik?

Alapvetően 3 fajta tüzelőtípus közül választhatsz:

 • Faszenes
 • Gáz
 • Elektromos

Ha a mobilitás az egyik elsődleges szempont, akkor mindenképp a faszenes lehet jó döntés, hiszen nincs szükség hozzá áramra vagy gázra.

Faszenes grill

A faszenes grillen direkt és indirekt módon is süthetünk.


A mobil faszenes grillek többnyire kisebb méretűek és súlyúak, kis autókba is könnyen beférnek. 

Hol ideális?

Elsősorban olyan helyeken, ahol nagy tér van, tehát kiváló akár kertben, mezőkön, szabadtéri bulikban.

Jellegzetes szaga és a füst miatt kevésbé jó választás a teraszon, ha nem szeretnénk őrületbe kergetni a szomszédokat. Emellett zártabb helyeken, vagy akár az erdőben tűzveszélyes is lehet az esetlegesen fellángoló széndarabok miatt.

Mire alkalmas?

A legtöbb hordozható faszén grillnek viszonylag kicsi a rácsa, elsősorban tehát közvetlen grillezésre kiváló, így bátran készíthetünk rajta isteni steakeket vagy hamburgert. Sok olyan modell is található, amely az indirekt sütéshez is remek.

Faszenes grillek fajtái

Gömbgrill

A faszenes változatok közül a gömbgrill használata az egyik legelterjedtebb. Sokféle méretben és funkcióval kapható, de mindegyik kerek sütőfelülettel rendelkezik. Ezek a grillek kiállták az idő próbáját, és megbízható teljesítményükkel méltán váltak népszerűvé.

Téglalap alakú

Ezeket elsősorban piknikekre és szabadtéri rendezvényekre érdemes magunkkal vinni, ahol közvetlen hővel grillezhetünk, például hamburgereket és hot dogokat. Jól teljesítenek azonban teraszokon és kerti partik során is.

TIPP: A Crib hordozható grillsütő kifejezetten jó választás, ha fontos számodra a mobilitás. Pillanatok alatt könnyedén összeállíthatod, csak egy sík felületre lesz szükséged, ahová teheted. Nagyon kevés hőt sugároz kifelé, ezért lényegében bárhol grillezhetsz. Tegyél néhány begyújtókockát a faszén alá, és amikor a parázs már láng nélkül izzik és  kezdődhet is a közös sütögetés. Itt válogathatsz a praktikus mobil grillsütők között >>

Faszenes grill előnyei

 • Kevésbé drága, mint az elektromos és gáz grillek
 • Magas hőmérsékleten ég, így jobban megperzseli a húst
 • A fafüst miatt sokkal ízletesebbek az ételek

Faszenes grill hátrányai

 • Nehezebben szabályozható a hőmérséklet
 • Nehezebb tisztítani
 • Akár 30 percet is igénybe vehet, mire elérjük a megfelelő hőmérsékletet a sütéshez

Gázgrill

A hordozható gázüzemű grillsütőknek sokféle formája és mérete van. A legtöbbet asztallapon való használatra tervezték, bár néhány kihajtható lábakkal rendelkezik. 

Ezek a grillek könnyű és olcsó mobil túra gázpalack segítségével működnek. 

Hol ideális?

A gázgrillek alkalmasak a teraszos bulikhoz és minden olyan helyen, ahol kerülni szeretnénk a füstölést. Viszont azt nem árt tudunk, hogy a gázon sült ételek sosem lesznek olyan finomak, mint a faszenes grillezett ételek.

A gázgrillek fajtái

Lávaköves grill

A lávaköves grill egyenletes hőt biztosít az ételeknek.

 A lávaköves grill viszonylag gyorsan, a begyújtástól számított 10 perc alatt éri el a sütési hőmérsékletét. A lávaköveket a gázégők egyenletesen hevítik és ezek sütik meg a rácson elhelyezett finomságokat. A kövek védik gázégőt a lecsöpögő zsíroktól.

RBS technológiát használó grillek

A  Radiant Burner System (RBS) technológiás grillsütők kerámia égőkkel működnek, amik két oldalról hevítik a sütőfelületet. Ez egy viszonylag új technológiának számít itthon.

Kontakt grill

A kontakt grill esetében a gázégők közvetlenül a sütőlap alatt találhatók. Ezek alkalmasak például szalonna vagy tükörtojás közvetlenül a lapon történő sütésére. A kontakt grill sütési ideje viszonylag rövid és elképesztő ízvilágot tud adni az ételeknek, ugyanakkor nagyon nehezen tisztítható.

A gázgrill előnyei

 • Könnyen szabályozható a hőmérséklete
 • Több égő segíti a sütést
 • Nincsen felesleges hamu, széndarabok

A gázgrill hátrányai

 • Nem lesz olyan magas hőmérsékletű, mint a faszenes grill
 • Kevésbé ízletesek az ételek, mint amikor a fafüst járja át a fogásokat
 • Drágább, mint a faszenes grill

Elektromos grill

Hol ideális?
Az elektromos grillsütő olyan helyeken ideális, ahol van áram. Teraszra például kiváló, csak bedugjuk és már indulhat is a parti. Mivel nem füstöl, a szomszédok sem panaszkodhatnak, maximum becsöngetnek néhány jó falat reményében. Jó választás kertben, kempingezéshez. Ha viszont tóparton vagy mezőn, erdőben szeretnénk sütögetni, akkor érdemesebb olyan grillt vennünk, amely nincs áramhoz kötve.

Ezek fontosak lehetnek az elektromos grillek esetében

 • Tapadásmentes bevonat (Quantanium)
 • Hőfokszabályozás
 • Az alsó tálca állítható meredeksége 
 • Állítható magasságú felső lemez
 • Hőmérsékletét jelző lámpa
 • Sütőfelület nagysága
 • Elektromos grill teljesítménye (attól függően, hogy hány főnek szeretnénk ételt készíteni)

Fa pellet grill

Ezek a grillek elektromos alapon működnek fa pellettel. Egyesítik a füstölők,  a faszenes grillek, a gáz grillsütők, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők legjobb tulajdonságait.

A fa pellet elég magas hőmérsékletet biztosít a steakek és bordák grillezéséhez, de könnyedén beállítható oldalas és szegy lassú sütéséhez is. 

Fa pellet grill előnyei

 • Nincs nyílt láng, így nem tűzveszélyes
 • A sütés során az égő pellet hője és füstje a főzőtérbe kerül, ízletesebb ételek készülnek
 • A hordozható fa pellet grillek nagyobb sütési felületet biztosítanak, mint mobil gáz- vagy faszéngrillek

Épített kerti grill vs. mobil grillsütő

Rengeteg funkciójában és megjelenésében is kiváló épített grillsütőt látni a kertekben, amely a közös családi ebédek és a baráti beszélgetések fontos kelléke. Sokan azonban mégis a mobil verzió mellett döntenek, hiszen egy fix darabot nehéz mozgatni, nem költöztethető és nyaralásra sem vihetjük magunkkal.

Épített kerti grillMobil grillsütő
Végleges döntés, nem költöztethető.Bármikor mozgatható, áthelyezhető.
Fix helye van.Tetszés szerint vihetjük akárhová.
Nem helyezhető az asztal mellé.Asztal mellé helyezhető.
Direk sütésre alkalmas.Direkt és indirekt sütésre is alkalmas.
Esőben nem vihetjük tető alá.Esőben bármikor tető alá vihető.
Kerti partira, nyaralásra, kirándulásra nem vihető.Kerti partira, nyaralásra, kirándulásra vihető.
Kormosodik, nehéz tisztítani.Nem kormosodik, könnyebben takarítható.
Ki van téve az időjárás viszontagságainak.Nincsenek rá hatással az időjárási tényezők.

Hogyan hozzuk meg a döntést grillsütő vásárláskor?

Mielőtt megvásárolnánk a grillsütőt, az alábbi szempontokat vizsgáljuk meg, ez megkönnyíti a választást:

 • Hány fő részére fogunk sütni?
 • Hol használjuk a grillsütőt (pl. teraszon, kertben, egyéb szabadtéren)?
 • Van-e villany, gáz a sütés helyszínén?
 • Milyen gyakran fogunk grillezni?
 • Mekkora helyen tudjuk tárolni?
 • Hogyan tudjuk szállítani?

Hogyan tisztítsuk a mobil grillt?

A tisztítás több szempontból is kényes kérdés. Egyrészt, mivel van, hogy szállítjuk sütőnket, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban kerül be az autóba, hiszen a grillezés után rengeteg szennyeződés – zsír, ráégett hús- és zöldségmaradványok – van a rácson. Érdemes minél hamarabb nekilátni a tisztításhoz, hogy a lehető legkönnyebben tudjuk eltávolítani ezeket.

Tisztításhoz használhatunk szappanos vizet, szivacsot, vagy kefét, de a grilleket ma már úgy tervezik, hogy több elemük mosogatógépben is mosható.

Használhatok mobil grillt a konyhában is?

A hordozható grillek többsége nem konyhai használatra lett tervezve. Fontos, hogy soha ne használj szén- vagy hordozható gázgrillt zárt térben, mivel ezek mind szén-monoxidot bocsátanak ki a sütési folyamat során. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, mely felhalmozódva halálos lehet.

Konyhai használatra egyedül az elektromos grill veszélytelen.

Mobil grillen bármilyen húst, halat, sajtot, zöldségfélét süthetünk.

A barbecue jelentése

A grillezés és a barbecue-zás nem ugyanaz, még ha sokakban is él ez a tévhit. A közös a rácson sütés, azonban a grillezés gyors folyamat, mely magas hőfokon történik, míg a barbecue alacsony hőfokon zajló lassú sütést jelenti.

Milyen ételeket grillezhetek?

Gyakorlatilag bármit. A grillezésnek csak a fantáziád szabhat határt. Húsok, halak, sajtok, zöldségfélék mind-mind alkalmasak a sütésre. Az ételeket különböző ízletes pácokkal és friss fűszernövényekkel bolondíthatjuk meg. Süthetünk hamburgert, steaket, kukoricát és különböző nyársakat. 

További tippek grillezéshez

 • Ha saját kertedben sütögetsz, érdemes minél közelebb állítani a sütőt a konyhához, hogy közel legyenek az alapanyagok.
 • Amennyiben nagy a szél, ajánlott úgy forgatni a sütőt, hogy grillezés közben ne kapd telibe a füstöt.
 • A grillételek az előzetes pácolástól lesznek igazán finomak.
 • Az elkészült falatokat ne a grillrácson tartsd melegen, hanem csomagold alufóliába, így nem hűl ki, egyenletesen eloszlanak el nedvek, nem szárad ki az étel.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb mobil grillt, nézz szét faszenes sütőink között!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Tartalom

További témák

A tökéletes steak sütésének alapja, a minőségi alapanyag.

A tökéletes steak sütés fortélyai

A steak egy igazi nagybetűs fogalom. Bár hazánkban nincs akkora hagyománya, mint az angolszász országokban, itthon is egyre népszerűbbek a steakhouse-ok, ahol valóban mesteri sülteket

A hordozható grillezővel bárhol készíthetünk ínyencségeket a szabadban.

Hordozható grillező: szabadság úton-útfélen

Imádsz jönni-menni, kirándulni, új tájakat felfedezni, nagyokat bulizni és grillezni? Nem kell lemondanod az isteni grillfogásokról akkor sem ha úton vagy, hiszen hordozható grillezővel gyakorlatilag

A faszén füstös jegyei gazdag ízélményt adnak az ételeknek.

Így lehetsz a faszenes grill mestere!

Imádod a faszénen grillezett ételek izgalmas ízeit, de még kezdő grillező vagy? Nem tudod, milyen grillt válassz és mit, hogyan csinálj? Semmi probléma, máris felforrósítjuk