Hogyan találd meg a legjobb hordozható faszenes grillsütőt?

Ha a szabadtéri sütögetések szerelmese vagy, akkor érdemes minőségi faszenes grillt vásárolnod. A gáz- vagy elektromos sütőkkel összehasonlítva ugyanis magasabb sütési hőmérsékletet biztosítanak, ráadásul a füst sokkal jobban átjárja az ételeket, mennyei ízhatást kölcsönözve. Ha pedig a méret  is lényeg, akkor jó hír, hogy már kiváló hordozható grillek léteznek, így az sem probléma, ha nem a saját kertedben vagy teraszodon kell alkalmi séfkabátba bújnod. Milyen mobil faszenes grillsütők léteznek és hogyan találd meg a legjobbat? Ebben segítünk!

Hordozható faszenes grillsütővel ízletes finomságokat készíthetünk a teraszon, szabadtéri partikon, piknikezés során.

Hordozható faszenes grillsütő: buli és szabadság

A mobil grillek igazi partifelszerelések. Amellett, hogy a kis teraszok és icipici előkertek nyár esti főszereplői, bármilyen szabadtéri rendezvényre, tóparti összejövetelre, kirándulásra vagy baráti beszélgetős estére magunkkal vihetjük. És a kocsiban elfér akkor is, ha épp külföldön barangolunk. 

Óriási előnyük, hogy bárhol villámgyorsan összerakhatók, aztán jöhet a szén, a gyújtós és már mehetnek is a pácolt finomságok a grillrácsra. Buli és szabadság!

A faszenes grillsütő előnyei

 • Szabadtéren könnyedén használható áram és gáz nélkül
 • Az ételnek jellegzetes füstös ízt ad
 • Kiválóan alkalmas barbecue-zásra
 • Megfizethető árú
 • Könnyen összeszerelhető
 • A faszén brikett olcsó és jó a fűtőértéke
 • Akár 380°C-ot is elérhetjük sütés közben, de átlagosan 260°C körül mozog

Hogy tényleg ötcsillagosak legyenek a szabadtéri grillezések, nézzük meg, hogy milyen szempontok alapján érdemes faszenes grillsütőt választani, hogy tényleg minden igényedet kielégítse.

A mobil faszenes grillsütők típusai

A legjobb hordozható faszéngrillek számos formában és stílusban kaphatók. Hogy melyik a legideálisabb számodra, elsősorban attól függ, hogy hogyan fogod használni.

Érdemes átgondolni, hogy:

 • Hány fő részére fogsz ételt készíteni?
 • Hol használod majd a grillsütőt?
 • Hogyan és mekkora helyen tudod tárolni?
 • Miként fogod szállítani?

És akkor jöjjenek most a típusok!

Sokféle típusú és árkategóriájú mobil faszenes grill közül választhatunk.

Kerti grill

A kerti grillek klasszikus kupolaformával rendelkeznek, kerek, levehető fedéllel. Ezek az egyszerű és olcsó grillek jó szolgálatot tesznek a steakek, hamburgerek, hot dogok és alapvető grillételek elkészítésében. Kezdő grillezőknek tökéletes!

Hordó grill

Ez a grill nemes egyszerűséggel onnan kapta a nevét, hogy úgy néz ki, mint egy hordó. Valójában sok profi BBQ-mester valódi fémhordót használ. Azért kedvelt, mert nagy sütőfelületet kínál és sok szenet tárol a hosszabb  grillezéshez és füstöléshez.

Kamado grill 

A faszénnel működő kerámiagrillek nagyágyúja a kamado, amely világszerte nagyon népszerű, bár itthon még csak most kezd teret hódítani. A kamado grillek a legújabb és legnagyszerűbb faszéngrill-technológiát alkalmazzák. 

Ezek a hosszúkás vagy tojás alakú sütők vastag falakkal rendelkeznek, amelyek megtartják és egyenletesen elosztják a hőt. 

A gázgrillekkel és a hagyományos faszenes grillekkel szemben a kamadók közvetlen környezete szinte egyáltalán nem melegszik fel, akár az oldalukat is meg lehet fogni sütés közben, annyira belülre koncentrálódik a hő. Ez abból a szempontból is előnyös, hogy sütés közben nem égetjük meg magunkat, valamint kevesebb faszénnel hosszabb és forróbb sütést tesz lehetővé.

Kiválóak steakekhez, csirkéhez, hamburgerekhez, hot dogokhoz, pizzákhoz és kenyerekhez.

Hibachi grill

A hibachi (Japánban shichirin) nagy, fedetlen, nyitott rácsos faszéngrill, nagy sütőfelülettel.

Ez egy  8. századi ősi japán újítás, amelynek közvetlen fordítása “tűztál”. A hibachi stílusú ételek során a hús-, tenger gyümölcsei és zöldséges ételek egy égő faszénnel töltött fa- vagy kerámiatál tetején lévő, perzselően forró felületen készülnek.

+1 Extra tipp: Crib grill

A Crib egy faszenes tüzelésű, hordozható grillsütő, amit kimondottan mobilitásra terveztek. Pillanatok alatt könnyedén összeállíthatod, csak egy sík felületre lesz szükséged, ahová teheted. Nagyon kevés hőt sugároz kifelé, ezért lényegében bárhol grillezhetsz. 

Tegyél néhány begyújtókockát a faszén alá, amikor a parázs már láng nélkül izzik, már kezdheted is a sütést. Grillezz direkt, vagy indirekt módon, süthetsz nyárson, vagy kérgezz steaket, mindent tud.

Kompakt kialakításának köszönhetően lapra szerelve nagyon kis helyen elfér.

Ráadásul a tisztítása is egyszerű: használj szappanos vizet, szivacsot, vagy kefét, de az egyes elemeket mosogatógépben is elmoshatod. A rozsdamentes elemek bírni fogják.

A hordozható faszenes grillsütők közül itt válogathatsz >>

A mobil faszenes grill anyaga

Az árat nagyban befolyásolja a grillsütők anyaga. Az olcsó grillek esetében vékony, festett acélt használhatnak, míg a drágább modellek elegáns rozsdamentes acélból vagy öntöttvasból készülnek. Az olcsó acél nem tart olyan sokáig, mint a rozsdamentes változat, viszont könnyű. A rozsdamentes acél és öntöttvas darabok időtállóak és jobban megtartják a hőt.

A grillrács anyagai is eltérőek. Találhatunk olcsó acél verziókat és magasabb kategóriájú rozsdamentes acél vagy öntöttvas rácsokat is a kínálatban. Az öntöttvas és a rozsdamentes acél tovább bírja és könnyebben tisztítható

Fontos, hogy az öntöttvasat mindig érdemes vékony olajréteggel bekenni, hogy ne rozsdásodjon.

Tudtad? 

A Crib gillek élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acélból készülnek, mely garantálja a magas élettartamot, a duplafalú kialakításnak köszönhetően pedig a hő biztosan nem jelent veszélyt sem az egészségre, sem a környezetre.

A méret és a súly a hordozhatóság kulcsa

Ha mobil sütőben gondolkodunk, a túl nagy és nehéz darabok alapból kiesnek a rostán. De akkor mi az ideális méret? 

Alapvetően azt kell megnéznünk, hogy elég nagy legyen a sütőfelülete, hogy néhány ember számára elkészíthessük a fogásokat, ugyanakkor elég kompakt is, hogy beférjen az autóba. 

Ehhez 50 cm-nél nem szabad, hogy bármelyik oldala nagyobb legyen.

A hordozható grillek anyaguk szerint lehetnek néhány kilósak, vagy akár 30-75 kg-ot is nyomhatnak. A kamado grillek specialitása például, hogy vastag fallal rendelkeznek, hogy jobban tartsák a hőt, így simán benne vannak a 75 kilós kategóriában.

Grillrács: a tökéletes ízélményért

A legjobb hordozható faszenes grillsütők rozsdamentes acél sütőráccsal rendelkeznek.

A faszenes grillek nagy mennyiségű hőt termelnek, és ennek a hőnek felfelé kell távoznia, hogy a hús vagy a zöldség megsülhessen . Emiatt minden faszéngrill nyitott ráccsal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a hő megemelkedjen és a lehető legjobban kiegyenlítődjön a grill belsejében.

A legjobb hordozható faszenes grillsütők közül a legtöbb rozsdamentes acél sütőráccsal rendelkezik. 

A rozsdamentes acél sütőrács előnye

 • hosszú élettartam
 • könnyebb, mint az öntöttvas, így jobban szállítható
 • egyszerűen és gyorsan tisztítható

Hőszabályozás és szellőzés

A faszéngrillnél a hőszabályozás elsősorban a faszén mennyiségének beállítását és a légáramlás visszafogását jelenti. 

Fontos szerepe van a szellőzőnyílásoknak is. A begyújtott faszén izzásához oxigénre van szükség. A levegő a grill oldalán található nyílásokon lép be a kosárba, az égést pedig a faszén tartó lemezen található nyílásokon átáramló friss levegő táplálja. A tetőn található kivágás nyit utat a távozó levegőnek, és füstnek, hogy a parázs ne fulladjon meg.

Egyéb szempontok hordozható faszenes grillsütő vásárlásához

A faszenes grillek látszólag egyszerű sütőberendezéseknek tűnnek. De sok rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek megkönnyítik a használatukat és a szállításukat. 

 • Az összecsukható lábak, valamint a láb nélküli kialakítás még nagyobb mobilitást biztosít, és ezek a grillek nagyon kevés helyet foglalnak el a járműben. 
 • A legtöbb grillsütő alá hamufogó van rögzítve, amely felfogja az égett parazsat, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten könnyű eltávolítani, érdemes ilyet keresni.
 • A csuklós rácsok lehetővé teszik, hogy a rács eltávolítása nélkül adjunk szenet a tűzhöz, ami nagyon praktikus.
 • A kéményindítókkal sokkal egyszerűbb és gyorsabb a parázs meggyújtása.

Néhány extra tipp mobil faszenes grillekhez

És ha már megnéztük a legfőbb vásárlási tényezőket, íme néhány jótanács, hogy Michelin csillagos grill ételeket készíthess!

 • Ügyelj arra, hogy a grillrács mindig makulátlanul tiszta legyen! Alaposan tisztítsd meg, különben a rácsra korábban odaégett zsírok és mindenféle oda nem való anyag kellemetlen ízt ad a húsoknak, zöldségeknek!
 • A bepácolt  húst legalább egy órával a grillezés előtt vedd ki a hűtőből! Aranyszabály, hogy csakis szobahőmérsékletű alapanyagot grillezünk.
 • Annál finomabbak a húsok, minél inkább átjárta őket a pác. Ezért soha ne hagyd az utolsó pillanatra ezt a fontos lépést!
 • Nyílt láng felett nedves húst sose süssünk! Ez azt jelenti, hogy víz, illetve más nem marinád jellegű nedvesség ne legyen a húson, mert így nem tud kialakulni a tökéletes kéreg a  felszínén.
 • Alkalmazz kétzónás sütést: vagyis a grill egyik oldalán gyújtsd be a faszenet! A direkt hő segít a kéreg kialakításában, egyben bent tartva az ízeket, aromákat.  A másik lesz az indirekt zóna, ahol pihen a hús, vagyis kíméletesebben készül el, ha már megvan a tökéletes kéreg.

Hogy igazán élmény legyen a nyári sütögetés a családdal, barátokkal, nézz szét mobil faszenes grillsütőink között! 

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Tartalom

További témák

A tökéletes steak sütésének alapja, a minőségi alapanyag.

A tökéletes steak sütés fortélyai

A steak egy igazi nagybetűs fogalom. Bár hazánkban nincs akkora hagyománya, mint az angolszász országokban, itthon is egyre népszerűbbek a steakhouse-ok, ahol valóban mesteri sülteket

A hordozható grillezővel bárhol készíthetünk ínyencségeket a szabadban.

Hordozható grillező: szabadság úton-útfélen

Imádsz jönni-menni, kirándulni, új tájakat felfedezni, nagyokat bulizni és grillezni? Nem kell lemondanod az isteni grillfogásokról akkor sem ha úton vagy, hiszen hordozható grillezővel gyakorlatilag

A faszén füstös jegyei gazdag ízélményt adnak az ételeknek.

Így lehetsz a faszenes grill mestere!

Imádod a faszénen grillezett ételek izgalmas ízeit, de még kezdő grillező vagy? Nem tudod, milyen grillt válassz és mit, hogyan csinálj? Semmi probléma, máris felforrósítjuk