Így lehetsz a faszenes grill mestere!

Imádod a faszénen grillezett ételek izgalmas ízeit, de még kezdő grillező vagy? Nem tudod, milyen grillt válassz és mit, hogyan csinálj? Semmi probléma, máris felforrósítjuk a brikettet és mestert faragunk belőled! 

Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan használd igazán profin faszenes grilledet, milyen szenet válassz, hogyan gyútjsd be és tartsd tisztán, valamint, hogy milyen ínyencségekkel várhatod vendégeidet.

A faszén füstös jegyei gazdag ízélményt adnak az ételeknek.

Mitől olyan szexi a faszenes grillezés?

Ha szeretnél gondoskodni az igazán forró hangulatról, baráti vagy családi  összejövetelt, kirándulást, piknikezést varázsolnál igazán feledhetetlenné, akkor a grillezés ötcsillagos választás. Ha pedig még az ízekben is legjobb akarsz lenni, akkor a faszenes grill valódi jolly joker!

Olyan ízélményt kölcsönöz, melyet serpenyőben vagy gázgrillen maximum aromák segítségével reprodukálhatsz. Vendégeid még évek múltán is szájukban érzik majd az isteni ízeket.

Hol érdemes faszenes grillt használnod?

A faszenes grill a szabadtéri sütögetésekhez a legjobb választás. Imádja a nagy teret, így kifejezetten izgalmas kiegészítője:

 • a kerti partiknak
 • a szabadtéri buliknak
 • a kirándulásoknak
 • a folyó-, tó- vagy tengerparti grillezéseknek
 • a külföldi kiruccanásoknak
 • a pecázásoknak
 • az erkély partiknak

Faszenes grillezés gyorstalpaló lépésről lépésre

Ha van már grilled azért, ha pedig még nincs, akkor azért: lássuk, hogyan válhatsz a faszenes grillezés mesterévé!

 1. lépés: Találd meg a legjobb faszenes grillsütőt!

A faszenes változatokból léteznek épített kerti grillek és mobil grillsütők. A hordozható grill nagy előnye, hogy bármikor, bárhová magaddal viheted, nem vagy helyhez kötve. Gyakorlatilag akármilyen szabadtéri programon használhatod, sőt, mivel a kocsiba is simán befér, külföldi nyaralásokon sem kell nélkülöznöd a tűzön készült fogásokat.

Korábban itt írtunk a grillsütők típusairól és hogy hogyan válaszd ki a legjobb mobil grillt, >>

TIPP: A Crib hordozható grillsütő kifejezetten jó választás, ha fontos számodra a mobilitás. Könnyen és gyorsan összeállítható, mindössze egy sík felületre lesz szükséged, ahová teheted. Nagyon kevés hőt sugároz kifelé, ezért lényegében bárhol grillezhetsz. Itt válogathatsz a praktikus mobil grillsütők között >>

 1. lépés: Brikett vagy faszén? Mit válassz?

Ha megvan a legjobb faszenes grillsütő, akkor jöhet a szén kiválasztása. Ez ugyanis a tökéletes kerti grillezés második fontos komponense.

Milyen típusú grillezéshez használt szenek léteznek?

Ha végignézünk a kínálaton, többféle széntípussal is találkozhatunk, ezek közül is a legismertebbek:

 • a brikett
 • a vegyes faszén
 • a marabu faszén
 • a bükkfaszén

Brikett

Kaphatók olyan faszénporból készített olcsóbb brikettek, amelyek vegyi anyagokat is tartalmaznak. Ez egyrészt azért probléma, mert a vegyszerek sütés közben találkoznak az ételekkel, így károsíthatják az egészséget, másodsorban jelentősen rontják az ízélményt.

Nem minden brikett káros azonban! Érdemes elolvasni az összetevőket és amennyiben természetes alapanyagokat tartalmaznak, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, kókuszhéjat, akkor gond nélkül használhatók. 

Vegyes faszén

A vegyes faszenek általában bükk-, tölgy-, gyertyán- és nyírfából készülnek. Előnyük, hogy nem tartalmaznak káros adalékanyagokat. Gyorsan átforrósodnak és hosszú izzást biztosítanak. A faszén mennyei ízvilágot biztosít az ételeknek, ezért az ínyencek brikett helyett a faszeneket részesítik előnyben, ezekből is azonban több fajta létezik. 

A vegyes faszénnél érdemes arra figyelni, hogy a rosszabb minőségű készítményekben sok por és szennyeződések fordulhatnak elő.

Marabu faszén

Alapanyaga az Afrikában őshonos kalahári karácsonyfa (dichrostachys cinerea), mely a XIX. század folyamán a Karib-térségben lelt új hazára.  Hosszan tartó, egyenletes égés jellemzi, magas fűtőértéket biztosít. A visszamaradó hamu mennyisége kifejezetten alacsony.

A bükkfaszén az egyik legkedveltebb a profi grillezők körében.

Bükkfaszén

A keményfából készült szén az egyik legjobb minőségű és legkedveltebb a profi grillezők körében. Óriási előnye, hogy adalékanyagmentes, nagyon gyorsan felmelegszik és lassan ég le. Kiváló az égéshője és a fűtőértéke, ezért nagyon gazdaságos. Sokkal tisztábban ég, mint a nem keményfából készült változatok, ennek oka, hogy a por és a szénben lévő egyéb nem kívánatos szennyező anyagok nem eregetnek kormot és túl sok füstöt. 

A bükkfán sült ételekre sokkal tisztább és gazdagabb ízvilág jellemző. Készíthetünk rajta akár vörös húsokat, szárnyasokat vagy zöldségeket, a végeredmény kiváló lesz.

TIPP: Ha még nem találtad meg a megfelelő faszenet, mi a Crib-grillnél a minőségi hargitai bükkfaszénre esküszünk!

 1. lépés: A begyújtás trükkjei

A faszenes grillezés egyik legnagyobb nehézsége általában a grill begyújtása, a faszén ugyanis nem lobban olyan könnyen lángra.

Többféle módszer is létezik, hogy meggyorsítsd ezt a folyamatot. Lássuk most ezeket!

Grillgyújtó kémény

A füllel ellátott fémhenger kiválóan vezeti a hőt és remek hőelosztó. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (pl. papír) és erre jöhet a faszén. Majd meg kell gyújtani a papírt, hogy felmelegítse a szenet. A fém kürtő segítségével hamarosan elkészül az izzó parázs. Ezt utána csak át kell rakni a grillre és már indulhat is a grillezés. Ez különösen a nehezebben gyulladó brikettnél nagyon hasznos technika.

Elektromos gyújtók

Léteznek olyan kb. 50 cm hosszú gyújtók, melyek leegyszerűsítik a faszenes grillek begyújtását. Bekapcsolás után a faszénhez kell tartani. A szikrázást követően pedig kicsit hátrébb húzni, de  még nem szabad elvenni. Pár perc múlva izzani kezd a szén.

Gyújtófolyadék

Bár sokan előszeretettel használják, a gyújtófolyadék használata egyáltalán nem ajánlott, ugyanis hirtelen fellobbanhat, égési sérülést okozva. Emellett különféle vegyi anyagokat,  kőolajszármazékokat, olajokat, alkoholokat tartalmaz, melyek károsak lehetnek az egészségre. 

CRIB TIPP: Kíváncsi vagy a faszén begyújtásának legegyszerűbb és tökéletesen biztonságos módjára? Egyszerűen csak helyezd a faszenes zacskót a tűztérbe, majd gyújtsd meg a zsák négy sarkát. A csomagban a faszén mellett begyújtó kockát is találsz. A papír lángra lobbantja a begyújtókockákat, ami elég hőt fejleszt ahhoz, hogy a faszén is begyulladjon. Készítettünk egy videót is, amelyben megmutatjuk, hogy milyen gyors és könnyű a szenes grill begyújtása! >>

 1. lépés: Hasznos tanácsok grillezéshez!

Hamarosan részletesen is kitérünk arra, hogy milyen fogásokat és hogyan készíts el grilleden, de addig is jöjjön egy-két fontos tipp, amelyről ne feledkezz meg sütés közben!

 • A láng táplálásához soha ne használj olyan anyagokat, melyek káros vegyszerekkel telíthetik ételeidet, pl. színes újságpapírt, benzint, etanolt stb.
 • Akkor kezdj csak neki a sütésnek, ha a lángok már picit alábbhagytak, ellenkező esetben gondosan bepácolt finomságaid kívül szenesek, belül pedig nyersek lesznek.
 • Tartsd szemmel a húsokból kicsöpögő zsiradékot, ugyanis a már izzó parázs ismét fellángolhat, azonban jó megoldás, ha csepegtető tálcát használsz.
 1. Mindig tisztítsd meg grillsütődet!

Gondoskodj a grillrács rendszeres tisztításáról, ugyanis a szennyezett felület a következő sütésnél kellemetlen ízekkel töltheti meg ételeidet.

Tisztításhoz használj szappanos vizet, szivacsot, vagy kefét, de a grill rozsdamentes elemeit akár mosogatógépben is elmoshatod.

Milyen ínyencségeket készíthetsz izzó faszén fölött?

Gyakorlatilag bármit, csak a képzeleted szabhatárt. A grillezés ugyanis nagyon jól áll a húsoknak, sajtoknak, de ugyanúgy a zöldségeknek és gyümölcsöknek is. Készíthetsz nyársakat, süthetsz rácson vagy rostélyon.

A grillezés esszenciája, maga a pác

A pácolásra mindig fordíts figyelmet, hiszen minél jobban átjárják az illatos fűszerek alapanyagaidat, annál felejthetetlenebb lesz a végeredmény. Húsok esetén érdemes a pácot már a grillezést megelőző napon elkészíteni, de ha valamiért ez elmarad, akkor néhány órával a sütögetést megelőzően még pótolhatod.

Néhány pác alapszabály:

 • A pácoknál kerüld az ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat.
 • Ne használj sót a pácoláshoz, mert elveszi a hús nedvességét, csak közvetlenül a sütés előtt sózz.
 • Pácolás után a húsokat mindig hideg helyen, például hűtőszekrényben letakarva tárold.

Húsok, halak készítése faszenes grillen

A húsokat grillezés előtt mindig pácold be.


Lássuk most, hogy mire figyelj ha pácolt húsokat, steakeket készítesz vagy halat grillezel:

 • Alapanyagaidat mindig vedd ki időben a hűtőből, szobahőmérsékletű húsokkal dolgozz.
 • Soha ne használj húsklopfolót.
 • A tökéletes húsok elkészítéséhez érdemes húshőmérőt beszerezni.
 • A grillrácsot mindig kend be kevés olívaolajjal, hogy a halak, húsok ne ragadjanak hozzá.
 • Kerüld a füstölt húsok (pl. sonka, kolbász) grillezését, mivel a hő hatására, nitrózaminok keletkeznek, melyek daganatos betegségek kialakulásához vezethetnek. 
 • Ha marhasteaket sütnél, akkor kb. 4 cm vastag szeleteket vágj. Ha véresen (rare) szereted, akkor az egyik oldalt nagyjából 4–6 percig, a másikat pedig 3–4 percig kell sütni. Ha a teljesen átsültet (well done) preferálod, akkor a sütési idő 8–9, illetve további 7–8 percre nő. Ez természetesen egy nagyon általános elkészítési mód, hiszen alapanyagtól, sütési technikától és attól is függ a végeredmény, hogy melyik húsrésszel dolgozunk. A tökéletes steak készítés fortélyairól itt írtunk >>
 • Ha halat készítesz, mindig hagyd meg a bőrét, különben forgatáskor darabjaira fog esni.

Grillezett sajt készítése

Ma már nagyon sokféle grillsajtot találni a boltok polcain, akár egészen egyedi ízesítésekben is, mint például a chilis vagy levendulás különlegességek.

A sajtok könnyen és gyorsan elkészíthetők a grillrácson, különösebb előkészítést sem igényelnek és körettel vagy épp szendvics részeként nagyon ízletesek.

A grillezett zöldségek köretként, salátában, szendvicsben vagy főételként is nagyszerűek.

Zöldségek grillezése

A grillezett zöldségek főételként, salátában, szendvicsben vagy akár garnírungként is nagyszerűek.

Sokféle zöldséget grillezhetünk, például padlizsánt, krumplit, cukkinit, paprikát, gombát, hagymát, kukoricát, répát. A pácolás lehet akár olívaolaj, akár balzsamecet alapú. Gyakorlatilag bármilyen zöldfűszert használhatsz, adhatsz hozzá zúzott fokhagymát, sót, borsot.

És íme néhány előkészítési és sütési tipp:

 • A zöldségeket mindig alaposan mosd meg és érdemes egyenlő méretű karikákra vagy kockákra vágni.
 • Ha többféle zöldséget készítesz egyszerre, ügyelj rá, hogy eltérő a sütési idejük.
 • A krumplikat sütőben jó elősütni, majd akár negyedelve vagy félbevágva, rátenni a grillrácsra.
 • A zöldségeknek elegendő a rövid – sütés előtt 10-30 perces – pácolási idő is. 
 • Grillezéskor mindkét oldalát hagyd megsülni, nem szükséges gyakran forgatni.

Gyümölcsök sütése

A grillezett gyümölcsök talán nem annyira ismertek és elterjedtek, mint a húsok és zöldségek. Pedig nagyon különleges fogások, ezért ha eddig még nem kísérleteztél velük, akkor itt az ideje, hogy grillezett gyümölcs szakértővé válj!

Különösen a magas cukortartalmú gyümölcsök isteniek a grillrácson, hiszen a cukor nagyon hamar karamellizálódik, így illatai azonnal rabul ejtenek.

Milyen gyümölcsöket készíthetsz?

 • dinnye
 • ananász
 • körte
 • alma
 • füge
 • szilva
 • barack

Nagyon jól állnak a fűszerek ezeknek a gyümölcsöknek, fajtától függően a fahéj, a szerecsendió, a kardamom, de a balzsamecet is remek pác lehet például a cseresznyének, epernek.

Mivel több gyümölcs viszonylag kicsi – például eper, áfonya. málna stb. -, és átesne a grillrácson, szétfolyna és élvezhetetetlenné válna a grillezés során, ezért érdemes egy kis kosárkát készítened neki. Ez akár lehet leveles tésztából vagy egy fél narancsot is használhatsz a célra, melynek kikaparod a belsejét, így már bátran sütheted. Természetesen jó megoldás lehet a sütőtálca is.

Ha kedvet kaptál a grillezéshez és szeretnéd megtalálni a legjobb hordozható grillsütőt, hogy azonnal nekiláss a finomságok elkészítéséhez, nézz körül nálunk! >>

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Tartalom

További témák

A tökéletes steak sütésének alapja, a minőségi alapanyag.

A tökéletes steak sütés fortélyai

A steak egy igazi nagybetűs fogalom. Bár hazánkban nincs akkora hagyománya, mint az angolszász országokban, itthon is egyre népszerűbbek a steakhouse-ok, ahol valóban mesteri sülteket

A hordozható grillezővel bárhol készíthetünk ínyencségeket a szabadban.

Hordozható grillező: szabadság úton-útfélen

Imádsz jönni-menni, kirándulni, új tájakat felfedezni, nagyokat bulizni és grillezni? Nem kell lemondanod az isteni grillfogásokról akkor sem ha úton vagy, hiszen hordozható grillezővel gyakorlatilag

A faszén füstös jegyei gazdag ízélményt adnak az ételeknek.

Így lehetsz a faszenes grill mestere!

Imádod a faszénen grillezett ételek izgalmas ízeit, de még kezdő grillező vagy? Nem tudod, milyen grillt válassz és mit, hogyan csinálj? Semmi probléma, máris felforrósítjuk